انواع ایثار (قسمت پنجم)
انواع ایثار (قسمت پنجم)
ایثار علمی و پژوهشی و نقش آن در مدیریت جامعه
ایثار علمی و پژوهشی خود به دو دسته مثبت و منفی تقسیم می شود آنچه در این تحقیق مد نظر ماست بُعد مثبت ایثار است . اما تنها به جهت شناخت تمایز این دو مختصراً معنای بُعد منفی آن را مطرح کرده و وارد بُعد مثبت آن می شویم.
ایثار منفی علمی و پژوهشی
اسلام در جان مال و مسائل مادی ایثار را پسندیده میداند . یعنی اینکه کسی در امورات و حقوق مادی خود، برای دیگران حق تقدم قائل باشد ، مورد مدح اسلام میباشد . اما در اسلام پسندیده نیست که کسی در کسب علم دیگری و یا دیگران را بر خود مقدم بشمارد بلکه باید پیوسته از دیگران سبقت بگیرد.
ایثار مثبت علمی و پژوهشی
ایثار مثبت در عرصه علم و تولید علم و پژوهش در سه حوزه قابل بررسی میباشد که به بررسی جداگانه هر یک می پردازیم:
الف) معمولاً محیطهای بزرگتر و امکانات بیشتر باعث افزایش رشد فردی شخص میشود و دیگر اینکه امکانات رفاهی محیط بزرگتر بیشتر است. در چنین وضعیتی در نظر بگیرید که شخصی در کشوری دیگر و یا در شهری بزرگتر از وطنش مشغول انجام خدمات علمی میباشد ، اما اگر بخواهد از کسانی چون شهید مصطفی چمران و شهید بابایی و ... درس بگیرد، باید پس از تحصیل علم در خارج از کشور، علم خود را در خدمت جبهه استکبار قرار ندهد و بلکه از آن امکانات و جایگاه ایثار کند و بیاید و حتی اگر شده از صفر شروع کند تا باعث تقویت استحکامات جبهه اسلام شود. و یا اینکه افراد نخبه یک شهر به جای تمرکز در تهران به شهرستان های خود برگردند و زمینهای تشنه و جوینده علم را از قلب خود سیراب کنند. بدیهی است که این ایثار موجب توسعه هر چه بیشتر و تقویت استحکامات درونی انقلاب میشود چرا که از مهمترین فاکتورهای توسعه جوامع را سرمایه منابع انسانی ذکر کردهاند.
ب) جنبه دیگر ایثار مثبت علمی و پژوهشی آن است که ؛ در حالیکه بیگانگان اثر علمی و پژوهشی فرد را به قیمت بسیار بیشتری میخرند ، او برای اسلام و انقلاب اثرش را به قیمت نازلتر در اختیار کشور قرار دهد.
ج) و قسم آخر ایثار مثبت علمی و پژوهشی آن است که فرد برای رسیدن به یک نظام فکری علمی اسلام از خواب و تفریح و وقت خود ایثار کند . و باید دانست که رسیدن به موضوعاتی نظیر نهضت نرم افزاری تولید علم ، جز از این راه، از راه دیگری میسّر نیست. که به فرمایش رهبر معظم انقلاب (ایده الله تعالی) برای حفظ انقلاب و بیمه کردن آن هیچ راهی جز نهضت نرم افزاری تولید علم وجود ندارد.