آثار فرهنگ شهادت طلبى
حیات پرنشاط، بالندگى، حماسه سازى، سیادت، عزّت، امید و تعهّد در همه حوزه ها در پرتو فرهنگ شهادت طلبى و ایثار به دست مى آید و نیز خمودى، بى تحرّکى، ذلّت و سقوط در اثر فقدان فرهنگ شهادت، پدید مى آید. در اینجا به برخى از آثار سودمند فرهنگ شهادت طلبى اشاره مى کنیم:
- امید
امید در مقابل یأس، رمز حرکت و پیروزى است، و چون زرهى است که هر کس آنرا بر تن کند، رویین تن مىشود. اگر امید نبود، خداجویان درطول تاریخ - که همیشه دراقلیّت بودهاند - مىبایست بارها در زیر چکمههاى مستکبران و جهانخواران نابود شوند، ولى آنان با وجود کثرت دشمنان، به خداوند و وعدههاى او دل بستند و تسلیم باطلنشدند و پرچم حق را با ایثار و شهادت استوار نگهداشتند.
- خودباورى و برون رفت از بىهویتى
بىهویتى یعنى سرگردانى، و چون خسى در معرض طوفانهاى سهمگین بودن. انسانخود باخته به غریقى مىماند که براى نجات خود به هر چیزى چنگ مىاندازد. مانند برخى از انسانهاى امروزى که به هر مکتب و فریادى روى مىآورند، به سوى اومانیزم و انسانمحورى، پلورالیزم و حقیقتستیزى، سکولاریزم و فرار از دین، لیبرالیزم و اباحهگرى، علمگرایى و... ولى هیچکدام از اینها نمىتواند ناجى آنها باشد. چون خود بىریشهاند و به کشتى در حال غرق شدن مىمانند. افزون بر این، انسان با نیروى مهاجم درونى و تمایلات نفسانى نیز مواجه است که آن هم سخت توان فرساست. در این وادى حیرتزا، روىآوردن به فرهنگ شهادت و ایثار است که به این سرگردانىها پایان مىبخشد و احدىالحسنیین را در مسیر آدمى قرار مىدهد و او را به منتهاى آمال بندگان خالص خدا متصلمىکند.
- قیام به حق و دفاع از ارزشهاى الهى
از روزى که پیامبران الهى براى هدایت بشر مبعوث شدند، دنیاپرستان در برابر آنانصف کشیدند و این گونه جبهه حق و باطل پدید آمد. جبهه باطل براى اهداف شوم خودو ریشهکن ساختن حق و ارزشهاى الهى از هیچ تلاشى دریغ نورزیدند. امّا جامعهاىکه با فرهنگ شهادت و ایثار آراسته شده باشد، براى دفاع از حق و ارزشها به صحنه مىآید و با احیاى امر به معروف و نهى از منکر به ستیز با باطل برمىخیزد و دین خدا را یارى مىدهد.
امام حسین(ع) براى احیاى حق، یاران عاشق شهادت را برگزید و فرمودند: «اَلا وَ مَنْ کانَ فینا باذِلاً مُهْجَتَهُ مُوَطِّناً عَلى لِقاءِ اللّهِ نَفْسَهُ فَلْیَرْحَل مَعَنا». یعنی ؛ " آگاه باشید هر یک از شما که حاضر است در راه ما از جان خویش بگذرد و جانش را در راه لقاىپروردگار نثار کند، آماده حرکت با ما باشد."
- تعهد و مسئولیت
تعهد و مسئولیت از ارکان محورى جامعه به شمار مىآید. تعهد در قبال ارزشهاىدینى و انقلابى و احساس مسئولیت در برابر وظایف و تکالیف الهى. فرهنگ شهادت و ایثار با دمیدن روح تعهد و مسئولیت در افراد، جامعه را از «بىقیدى»، «بى تفاوتى» و «سستى و خمودى» رهایى مىبخشد.